Интраорални инцизии при абсцеси и флегмони

Абсцеси на птеригомандибуларното и парафаренгиалното пространство

Основна причина са ретинирани и полуретинирани мъдреци или долни молари. Често има тризмус и се налага анестезия по Берше – Уваров. Инцизията и при двата абсцеса се прави над последния молар перпендикулярно в областта на плика птеригомандибуларис.

  Субпереиосталните и субмокозните абсцеси

Те са ограничени около виновния зъб. Стандарт в оралната хирургия  е отстраняването на зъба  ако не подлежи на лечение. Зъб с възможност за лечение се запазва и под проводна анестезия се прави разрез в областта на апекса с дължина 1-2 см. Инцизира се и с москито се достига костта и се поставя дрен за 1-2 дни.

Абсцеси на бузата

Гнойта се открива между мускулус масетер и мускулус птерогоидеус и мускулус букцинаториус . Разрезът се прави интра или екстраорално успоредно на зъбната редица и над изхода на дуктуса на паротидната жлеза.

Абсцеси на фосса канина

наличието на много мастна тъкан в областта води до бързо развитие на процеса. Инцизията се прави в областта на кучешкия зъб и се дренира три –пет дни.

Абсцеси на небцето

Инцизира се на около 1 см като се пази палатиналният  съдово- нервен сноп

Абсцеси на езика и подезичното пространство

  Инцизията се прави повърхностно успоредно на изходния канал на подчелюстната жлеза. Областта е богато инервирана и кръвоснабдена и разрезът е успореден на линеамилохиоидеа . Пази се нервус лингвалис , който минава повърхностно под лигавицата.  До абсцеса се достига с тъп инструмент и се дренира

  Очаквайте следващата статия : Ексторални инцизии на абсцеси и флегмони

 

 

 

One thought on “Интраорални инцизии при абсцеси и флегмони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *