Кожни инцизии при абсцеси и флегмони

Кожни инцизии при абсцеси и флегмони

Топографията на ЛЧО , наличие на ретинирани мъдреци , богатата инервация и кръвоснабдяване са факторите при кожни инцизии. Подчелюстните и околоушните слънчеви жлези предполагат и определят мястото и посоката на разрезите. Нарушаването на целостта им предизвиква парези, слюнчени фистули и кръвоизливи.  В случай на абсцес като показател служи здравата страна на лицето и естествените бръчки и гънки. Важно съображение е топографията на нервус фациалис и неговите разклонения, чието прерязване води до пареза  или трайна парализа ако нервът не регенерира. Нервус тригеминус с трите си клона е сетивен нерв и обезчувствяването на определени зони от лицето преходно или постоянно е усложнение при инцизии и екстракции на мъдреци.

Абсцеси на подчелюстната област

Кожният разрез се прави дъговидно успоредно на ръба на долната челюст на разстояние около 2см от ръба. Реже се кожа , подкожна тъкан и платизма. Успоредно на ръба на долната челюст минава клона на лицевия нерв рамус маргиналис мандибуле.  Срязването му води до обездвижване на долната устна. Разрезът е около 3-4 см след дезинфекция на кожата

Абсцеси на субменталната област

Разрезът се прави перпендикулярно или успоредно на ръба на долната челюст. Дължината му е два –три см.

Абсцеси в областта на мускулус масетер

Причината е ретинирани мъдреци и долни молари. Интраоралния достъп е по-лесен и се предпочита.

Абсцеси на темпоралната област

В зависимост от дълбочината на абсцеса разрезът се прави успоредно на мускулните влакна и с тъп инструмент се достига абсцеса. Разрезите не трябва да минават под нивото на осис зигуматикус, за да не се среже нервус фациалис. Инцизиите се дренират и се покриват със стерилна марля. Осъществява се ежедневен контрол. По-тежките абсцеси се правят с невролептаналгизия.

Тази статия е продължение на статията за ИНТРАОРАЛНИ ИНЦИЗИИ ПРИ АБСЦЕСИ И ФЛЕГМОНИ. КЛИКНЕТЕ ТУК:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *