Операции при гнойно-възпалителни процеси в лицево-челюстната област

Гнойно-възпалителни процеси в лицево-челюстната област

Абсцесите и флегмоните в лицево –челюстната област са често срещани заболявания и се нуждаят от незабавна хирургическа намеса. Микробиологичната етиология е предимно стафилококова и стрептококова инфекция , коли – бацили , анаеробна флора и други бактерии, които нормално сапротифират. Тези бактерии  съществуват в устната кухина и при определени условия предизвикват патологични промени.

Абсцесите и флегмоните се класифицират топографоанатомично. Могат да бъдат повърхностни и дълбоки, а според ексудата – гнойни , хемарогично гнойни , гнилостни и некротични. Развиват се в рехавата съединителна и мастна тъкан на ложите, които комункират помежду си.

Поради близостта с жизненоважни органи, кръвоносни съдове и нерви те могат да доведат до тежки, дори фатални усложнения. Като пример това е тромбозата на венозните съдове на мозъка или инфекция в медиастиума и води до смърт. Прилагането  само на антибиотици и широко застъпената резистентност на микрофларата към тях е крайно грешен метод за лечение според СЗО .

Хирургичното лечение е водещо и като се премахва причинителят се дава дренаж на гнойния инфилтрат. Това е спешна операция и се прави съобразно топографията на възпалителните процеси и анатомията на областта. Обезболяването е пълноценно и на 100 процента изключва болката при екстракция или инцизия , дори при тежък тризмус.

Анестезията се прави по класически методи и се избягва инфилтрирането на възпаления участък с анестетик. Използването на контактна анестезия е неефикасно , некомпетентно и не се прилага. При увредено общо състояние освен точния антибиотик се поставят средства , укрепващи сърдечно-съдовата система.

Следва продължение

One thought on “Операции при гнойно-възпалителни процеси в лицево-челюстната област

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *