Доброкачествени тумори на челюстите

Доброкачествени тумори .Кратко експозе

Доброкачествените тумори са включени и в предишната статия на д-р Трендафил Василев.

Тази статия  е продължение на статията  „Доброкачествени тумори в лицево-челюстната област “ Може да я прочетете пак като КЛИКНЕТЕ ТУК:

Днес искам да разгледам още видове тумори:

Амелобластома / Адамантинома /

Това е одонтогенен тумор, имащ произход от епителната тъкан и имащ сходство със зъбен зародиш. Някои автори смятат ,че е резултат от нарушение на развитието на зъбен зародиш. Среща се при лица от 20 до 40 годишна възраст и поразява предимно долната челюст.  Среща се в две форми- кистозна и плътна. Протича безсимптомно и води до асиметрия на лицето.Ренгенологично се вижда една или няколко кухини, отделени с тънки прегради или се виждат множество кисти.

Фибром на челюстите

Среща се рядко. Ренгенологично фибромите се виждат като безструктурно образувание с ясни граници , овална форма и разрушена костна тъкан без периостална реакция.

Хондром

Това е тумор на хрущялната тъкан. Среща се рядко и предимно при жени. Най-честата локализация е на горната челюст по хода на средния костен шеф. При непълно отстраняване е склонен към рецидив и малигнизация. Ренгенологично се вижда образувание с участъци на затъмнение и просветление.

Остеобластокластом

Това е често срещан тумор. Клинично, ренгенологично и морфологично се различават три основни вида:

  • яйцевидни. Срещат се в зряла възраст и са с бавно развитие, асиметрично и дифузно подуване на челюстта. Палпаторно е с твърда консистенция.
  • Кистозни. Съпровожда се с болка в зъбите и при палпация се усеща

като пергамент

  • Литични. Среща се при деца и юноши. Развива се бързо с болка и палпаторна болезненост в поразения участък.На ренгенова снимка се вижда безструкторно огнище с неправилна форма.

Остеом

Това е тумор от зряла костна тъкан с локализация предимно в долна челюст. Типична е ренгенологичната картина  и се вижда като плътно образувание сравнено с околната кост. Има рязко очертани граници и е лесно за диагностициране.

Вътрекостен хемангиом

Налице са класически симптоми като деформация на челюстта, хипертрофия и кръвотечение от лигавицата, имаща синя окраска. Туморът е агресивен по отношение на околните тъкани.

Одонтом

Това е конгломерат от тъкани на зъби и пародонт. Бива два вида:

мек одонтом: сходен с амелобластом . Среща в периода на формирането на постоянните зъбии и най-вече мъдреците. Те са доброкачествени, но при нерадикалното им отстраняване те рецидивират. Възможна е злокачествена трансформация

твърд одонтом: Среща се често и се локализира в областта на ъгъла на долната челюст. Има типична ренгенологична картина и е лесен за диагностика.

Одонтогенна киста

Това е кухина , постлана със съединителнотъканна капсула. Запълнена е с течност, която съдържа холестерин.Лесно за диагностициране и са два вида:

  • Радикуларни: Развиват се от гранулом.
  • Фоликуларни : Развиват се около ретинирани зъби , най-често мъдреци или други ретинирани зъби

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *