Права на здравноосигурените пациенти за стоматологични дейности по договор с НЗОК.

Права на здравноосигурените пациенти за стоматологични дейности по договор с НЗОК.

 

Правата на здравноосигурените пациенти за стоматологични дейности според договора с НЗОК са еднакво важни за пациентите и денталните лекари. Според възрастта се делят на :

  • дейности до 18 години
  • дейности над 18 години

Познаването им и правата, които имат пациенти и дентални лекари регламентира и обуславя коректното отношение помежду им. Пакетът дейности до 18 години включва четири изцяло безплатни бели пломби от композитен материал или изваждане на зъби. Пакетът от дейности над 18 години включва три пломби или изваждания на зъби на цена от 4лв. и комплект безплатни протези без възрастови ограничения.

Важно е да се знае ,че всеки пациент ИМА ПРАВО НА НЕОГРАНИЧЕН БРОЙ ИЗВАЖДАНИЯ НА ЗЪБИ ИЗВЪН ТЕЗИ ПАКЕТИ С НАПРАВЛЕНИЕ ЗА СТОМАТОЛОГ-ХИРУРГ.

Същественото е ,че няма никаква връзка или ограничения между пакетите дейности на общопрактикуващия дентален лекар и специалиста по хирургична стоматология. За да се възползват пациентите от правата си са необходими две неща:

  • издадено направление номер 119 МЗ от общопрактикуващ стоматолог
  • здравна книжка / синята/

Такова направление се издава при поискване от всеки един стоматолог независимо дали има или не договор с НЗОК.

Всеки стоматолог според националния рамков договор е длъжен и съхранява бланки с тези направления номер 119 МЗ в комплекта документи изисквания от НЗОК или могат да бъдат изтеглени от интернет.

Важно е да се знае ,че правата на пациента за специализирана хирургична помощ са независими от правата му при общопрактикуващите стоматолози и се отнася за лица до и над 18 години. Цената на изваждане на зъб с такова направление е 13лв и 50 ст. Единственото условие  е стоматологът хирург да има договор с НЗОК за хирургичен пакет дейности или при липса на такъв да уведоми пациента ,че ще плаща на свободни цени.

За направление 119 МЗ няма ограничение за броя издадени такива и дава възможност за коректност към пациента , за да не плаща огромни суми за изваждане на зъби.

Здравната каса не заплаща изваждането на мъдреци и ретинирани зъби, но заплаща с направление 119 МЗ  неограничен брой инцизии на абсцеси и флегмони ,както и контролните прегледи. НЗОК поддържа специален сайт на който са публикувани правата на здравноосигурените лица и списък с лекарите по дентална медицина ,сключили договор за услуги по рамковия договор. Списъкът е за общопрактикуващите дентални лекари и специалистите по хирургична стоматология.

Надявам се статията да е от полза за всички пациенти и общопрактикуващите дентални лекари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *