Дежурен стоматолог-хирург д-р Трендафил Василев от ВМА за оперативния подход при дълбоко ретиниран мъдрец със закривени корени

Оперативният подход при дълбоко ретиниран мъдрец с криви корени и изразен тризмус и масивен флегмон в подчелюстната област включва ренгенография и подробна анамнеза.

На ренгенографията се  вижда киста на седмия зъб и на основание на анамнезата и клиничната картина като причина за флегмона и тризмуса се диагностицира седми зъб. Преди да дойде пациентът , флегмонът е третиран десет дни с промивки на седми зъб и високи дози антибиотик.

Оперативният подход включва проводна анестезия за преодоляване на тризмуса и инфилтрационна анестезия около флегмона. След широкото отваряне на устата бе екстрахиран седми зъб и поради атипичното положение на мъдреца и рискът от евентуални усложнения се пристъпи към екстракция на осмия зъб.С прав наконечник и костен борер се премахна костта букално и с прав лост и байонет лесно бе екстрахиран осмият зъб. Загладиха се костните ръбове, с физиологичен разтвор се направи промивка на раната и се заши ламбото. Назначи се медикаментозно лечение, остави се дрен, който на третия ден бе отстранен поради видимо отдрениране на гнойната колекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *