Усложнение след екстракция на зъб и лечение

Усложнение след екстракция на зъб и лечение

Остеит – това е често срещано усложнение , след екстракция на мъдреци и други зъби. Характеризира се с липса на кръвен съсирек в алвеолата и постоянна ,силна и понякога пулсираща болка. Етиологията на това усложнение , което е често срещано е самолечението от страна на пациента. Дължи се на неправилно третиране на екстракционната рана – жабурене с отвари от различни билки или вода за уста. Плюенето на съсирващата се кръв или хранене или храненето непосредствено след изваждането на зъба е честа причина за остеита.

При огледа се вижда оголена костна повърхност на раната и липса на коагулум в алвеолата или хранителни остатъци.Лечението е комплексно и се състои в поставянето на паста, съдържаща антибиотик и хидрокортизон. Раната предварително се промива с физиологичен разтвор. Кюретират се тъканни и хранителни остатъци.

Поставянето на марлено дренче си йодоформ, напоено с евгенол е ефикасен метод за борба с инфекцията и купиране на болката. Добър вариант е и поставянето на алвожил в продължение на 3 до 5 дни. Допълнително перорално се включва и костнодействащ антибиотик. Тези усложнения са много редки при стриктното спазване на медицинските стандарти след изваждане на мъдреци, конкретизирани в предишна моя статия.

Ако искате да я прочетете КЛИКНЕТЕ ТУК:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *