Възпалителни заболявания на лимфните възли

Възпалителни заболявания на лимфните възли

в  лицево –челюстната област и шията

 

Интерес за общопрактикуващите стоматолози представляват подчелюстните лимфни възли разположени пред мястото на закрепване на мускула масетер Те  са 1-2 на брой.Задчелюстните са обикновено 1-3 и са разположени зад ъгъла на долната челюст под ухото и са покрити от гландула паротис. В подчелюстната област са три групи-предна, средна и задна. Те са разположени медиално под ъгъла на долната челюст в ложата на подчелюстната слюнчеста жлеза ,но извън капсулата й. Субментално се намират 2-3 лимфни възела между подезичната кост и предния ръб на мандибулата.

Лимфните възли на шията повърхностни и дълбоки са разположени като редица надолу покрай големите съдове и нерви и клавикулата. Лимфадентите се делят на специфични-актиномикоза, сифилис, туберколоза и неспецифични  -одонтогенни и неонтогенни.

Интерес представлява одонтогенните лимфаденити от огнища като периодонтит, остеомиелит, флегмони, затруднен пробив на мъдреци, ретинирани мъдреци и радикуларни кисти. Диагностирането и навременното лечение на огнището освобождава имунната система от агресивните патогени..

Използването на параклинични изследвания-пълна кръвна картина, ренгенова диагностика .Добрата анамнеза съчетана с правилен метод на лечение е критерий за компетентността на лекаря по дентална медицина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *