Клиника и диференциална диагноза на специфичните възпалителни процеси в ЛЧО

Актиномикоза

Това е хронично инфекциозно заболяване , предизвикано от актиномицети. Приема се ,че това е автоинфекция , поразяваща тъканите в ЛЧО от актиномицети в устната кухина, където са в голямо количество. Откриват се масово в зъбния налеп, зъбния камък , дълбоки парадонтални джобове и в кариозни дефекти.

Клиника на заблояването: При всяка локализация е характерно бавното развитие и се изявава като леко болезнен инфилтрат с неясни граници. При локализация в областта на дъвкателните мускули се установява контрактура в различна степен. С увеличаването на инфилтрата се получават фистули и гнойна секреция. Процесът периодично се изостря и затихва. При наслагване на вторична инфекция заболяването се изостря и се променя клиничната му картина. Манифестира се с оток, зачервяване , болка, висока температура.

-подкожна форма : Среща се по-често от другите видове и когато са обхванати и междумускулните пространства се наблюдава тризмус с изразени абсцеси и флегмони.

Актиномикоза на челюстите:

Това е рядко срещана локализация и е предимно в долната челюст. Манифестира се ренгенологично с една или няколко сенки с кръгла форма и неясни граници.

Актиномикоза на езика :

Среща се след травми и се локализира в областта на корена на езика по рядко в междумускилните пространства и е с характерна изявена клинична картина

Диагностика:

Микробиологично изследване:

-Взима се ексудат от огнището и се приготвя препарат за изследване.

-Серологична реакция с актинолиза. Има огромно диагностично значение при отрицателни други изследвания

-Кожна алергична реакция с актинолиза – дава голям процент на достоверност до 90 % и категорично диагностицира заболяването.

Следва продължение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *